– Vi tenker globalt og handler lokalt

Stolte ansatte, kortreist mat fra lokale bønder, og en bedriftskultur med vekt på verdier og relasjoner. Det gjør at gjestene får gode opplevelser ved Støtvig hotell i Larkollen.   

I 2011 ble det gamle hotellet revet, og nye Støtvig så dagens lys. Da hadde man en rikholdig badehotellhistorie på godt over 100 år å vise til. Det nye og moderne hotellet ligger på nøyaktig samme sted, men mye har skjedd siden 2011. I dag er Støtvig et prisvinnende eksempel på bærekraftstankegang i næringslivet, og den grønne bølgen som skyller over oss har også nådd strendene i Larkollen.

«Alle kan gjøre noe»

– Bærekraft er vi veldig opptatt av. Vi har miljøsertifisering og er miljøfyrtårn, men vi er først og fremst veldig konkrete på hva vi gjør, og vi innlemmer de ansatte i alt dette, sier hotelldirektør Laila Aarstrand.

«Ingen gjør alt, men alle kan gjøre noe», er mottoet deres, og god helse er et internt bærekraftsmål man vektlegger. 

– Trening, helse og teamwork er viktig, for oss, og der legger vi til rette etter beste evne. God utdanning er et annet bærekraftsmål vi har fokus på. Vi tilrettelegger for ufaglært arbeidskraft så de kan få ta fagbrev, og vi har lærlinger her hele tiden. Anstendig arbeid er viktig, og vi følger tariff, eller ligger over på lønn. Med beliggenhet her i Larkollen må vi gjerne ligge litt over for å tiltrekke oss de flinkeste folkene, sier Aarstrand.

Ureist mat

Det har skjedd mye på kort tid. For bare 5-10 år siden var holdningene i samfunnet annerledes, og Aarstrand opplever særlig et annet engasjement blant neste generasjon rundt det grønne skiftet.

– Dette er en kultur de er opptatt av, og våre gjester er opptatt av det. Da må vi som er litt eldre også fremme denne tankegangen. Vi stiller høye miljøkrav til leverandørene våre. Vi tenker globalt, og kjøper lokalt, sier hun.

Det betyr blant annet at de henter inn flere råvarer i nærmiljøet, som surkål, rødbeter og sylteagurker fra Rygge.

– Dette skaper stolthet internt. Dette er oss, vi tar samfunnsansvar. Det blir en bedriftskultur som folk kan stille seg bak. Vi snakker ikke kortreist mat, men ureist mat. Med 28 ansatte på kjøkkenet ser vi særlig at de unge er opptatt av det grønne og bærekraftige, sier Aarstrand.

På lag med Østfold

Det jobbes også dedikert med bruk av ren energi på hotellet, og de fire største fotballagene i Østfold, Fredrikstad FK, Sarspborg 08, Kvik Halden og Moss, sponses årlig. Det samme gjelder Gatelaget i Fredrikstad, og Blå Kors. Støtvig handler bevisst av lokale bønder fra Østfold, og det er mange gode produkter og seriøse leverandører i nærområdet. 

– Vi er på lag med store gårdsnavn i Østfold, fra indre, Smaalenene og flere andre steder. Det er god kvalitet på det vi får, og vi er stolte av samarbeidet, sier Aarstrand.

Hun mener vekst i hotellbransjen i dag handler om menneskene. Hennes drøm er at yrker der man tilrettelegger for reiser og opplevelser blir et mer naturlig karrierevalg fremover.

Skal sommergjester, bryllupsgjester, kurs- og konferansedeltakere, spa-nytere, golfere, tennisspillere, vennelag og kjærestepar få gode opplevelser på Støtvig begynner alt med menneskene som jobber der.

Verdier og relasjoner

– Man er helt avhengig av menneskene man jobber med. Det er ikke noen ovenfra og ned-ledelse eller tankegang her. Vi har en veldig flat struktur, og vi jobber sammen mot felles mål. Jeg er veldig opptatt av verdibasert ledelse og relasjonsledelse, sier Aarstrand.

Med det mener hun at de ansatte virkelig skal føle at de har en verdi på og for arbeidsplassen sin, og de skal ha muligheter til å vokse både som mennesker og i bedriften. Det skal arbeidsgiveren legge til rette for, og det skal være like muligheter for alle. 

– Sånn har vi det her. Det gir fornøyde ansatte, og da blir både kundene og eierne fornøyde også, sier hotelldirektøren.

Hun er opptatt av at markedet bør være så transparent som mulig, og hun mener Østfold er fullt av svært profesjonelle bedrifter som også er nasjonale aktører.

– De bør vi få høre enda mer om fremover. Få dem frem i lyset, for den tiden er forbi da Østfold var harry. Nå ligger vi helt der fremme på mange områder, og det jobbes veldig godt i næringslivet, sier Laila Aarstrand.

Nina Nilsen har nå tatt over for Laila Aarstrand som hotelldirektør på Støtvig hotell.