Østfold – fylket med de mange kreftene

Det er ikke så rart. I motsetning til andre fylker har Østfold aldri livnært seg av bare én råvare, som olje eller fisk.

Østfold har vært prisgitt hva Østfoldinger selv har dyrket frem, snekret sammen eller funnet opp. Med egne hoder og hender. Å stå opp tidlig og stå på til jobben er gjort, ligger dypt i kulturen vår.

Slik kan vi tilby arbeidskraft, omstillingskraft og handlekraft. I Østfold har vi alltid måttet modernisere oss, tenke nytt og se utover både fylkesgrenser og landegrenser. Resultatet er en kreativ region, hvor forholdene ligger godt til rette for alle former for kunst og teknologi. Slik har Østfold fått skaperkraft, tankekraft og innovasjonskraft. Som igjen genererer både bærekraft og værekraft.

Flytter du til Østfold, ligger alt til rette for at du skal få det godt.

Skjærgårdshus

Bosted

Kjøpe eller leie? Leilighet eller enebolig? I byen eller på bygda? Mulighetene er mange, og her finner du en oversikt over nyttige nettsider som kan hjelpe deg å komme på plass i ditt nye hjem. På våre bysider kan du lese mer om hver enkel by og hvilke offentlige og private tilbud som finnes der.

Jobbe i kontor

Jobbe

Bor du i Østfold, kan du jobbe hvor som helst i fylket. De korte avstandene gjør fylket attraktivt for arbeidstakere så vel som arbeidsgivere. Her har vi samlet en oversikt over relevante nettsteder for deg som skal jobbe, eller søker jobb, i Østfold. Ønsker du å flytte din bedrift til Østfold kan du ta en nærmere kikk på bedriftssidene våre.

Studenter

Studere

Høgskolen i Østfold har over 100 studieretninger og hvert år utdannes det både ingeniører, scenekunstnere, pedagoger og IT-eksperter i Østfold. Det bor rundt 7000 studenter i Østfold, noe som bidrar til levende bymiljø og ikke minst sterke fagmiljøer.

Halodi lager roboter i Østfold

Gründervirksomhet

For deg som ønsker å drive bedrift er ditt eget selskap er Østfold fylt med muligheter for at du skal lykkes. Her finner du en oversikt over nettsteder som kan hjelpe deg gjennom etableringsfasen.

Barn som leker

Barnehager og skoler

Østfold har et godt utbygd og variert barnehagetilbud og grunnskoler i alle nærområder. Det er elleve videregående skoler med 10 000 skoleplasser fordelt over hele fylket. I Østfold skal barn og unge få en trygg oppvekst og gode utviklingsmuligheter. Du kan lese mer om de ulike tilbudene her.

Sykehuset Østfold

Helsetilbud

Du finner helsestasjoner, legevakter og tannklinikker over hele fylket. På Kalnes i Sarpsborg ligger Sykehuset Østfold, som utgjør sykehustilbudet for nesten 300.000 østfoldinger. Her finner du også et av landets største akuttmottak, i tillegg til blant annet fødeavdeling, medisinske og kirurgiske klinikker og psykiatri.

Dette må du vite

Østfold er et lite, intimt og kompakt fylke. Vi har 295.000 innbyggere (pr 1.1.2018) som utgjør ca. 5,5% av landets totale befolkning.

Byene er trafikk-knutepunkter og tradisjonelle handelssentra med et yrende folkeliv. Samtlige Østfold-byer har togforbindelse til Oslo, med Vestre og Østre linje. Østfolds beskjedne geografiske omkrets gjør at nesten alt er under en times reise.

Det er 18 kommuner i Østfold: Aremark, Askim, Eidsberg, Fredrikstad, Halden, Hobøl, Hvaler, Marker, Moss, Rakkestad, Rygge, Rømskog, Råde, Sarpsborg, Skiptvet, Spydeberg, Trøgstad og Våler.

Det er seks byer i Østfold: Askim, Fredrikstad, Halden, Moss, Mysen og Sarpsborg.

Fylkeskart

Fylkeskart over Østfold med reisetider

Våre byer

Lurer du på hva Østfold egentlig har å BY på? Gjennom våre bysider kan du lese mer om de ulike byene og hvilke regioner som tilsammen utgjør Østfold.

Fredrikstad: Bryggepromenaden

Fredrikstad

Sarpsborg bybilde

Sarpsborg

Moss

Halden

Halden

Askim

Askim

Mysen: Mennesker samlet uten Festiviteten på 17. mai (foto: Glenn Thomas Nilsen)

Mysen

Reisetider mellom byene

Oslo-Østfold: Reisetider med de mest brukte fremkomstmidlene

Visste du at…

Østfolds beskjedne geografiske utstrekning gjør at ingenting er lenger unna enn en times reise for innbyggerne våre?

Østfold ligger sørøst for Oslo, med Oslofjorden i vest og Sverige i øst, og at Norges lengste elv, Glomma, munner ut her?

Østfold kalles gjerne Norges port til Europa. E6 og E18 går gjennom fylket til Sverige, via to av landets mest trafikkerte grenseoverganger. Både jernbanen og store havner bidrar til stor reiseaktivitet til og fra Norge?

Østfold har en mangfoldig og opplevelsesrik natur – fra svaberg og den vestvendte skjærgården, innom innsjøer og vassdrag til dype skoger og bymarker – alt innenfor en flate?

Iddefjorden og Svinesund, som er et godt utgangspunkt for en reise i den flotte Østfoldskjærgården, er turistenes første møte med fjord-Norge?

Det er severdigheter og kultur overalt hvor du snur deg i Østfold? Fylket er rikt på fornminner fra jern- og bronsealder, og ingen andre steder i Norge finner du herregårdene så tett.

Østfold er kjent for sine kanalsystemer og sluseanlegg, som kan oppleves fra veteranbåter? Besøk et av Norges viktigste gallerier, Galleri F15 eller barndomshjemmet til polarhelten Roald Amundsen.

Fredriksten festning er åsted for TV-suksessen «Allsang på grensen» og ikke minst Østfolds spektakulære utendørsopera, som involverer mer enn 500 personer på hver forestilling?

Det moderne kulturlivet i fylket byr på en rekke teatre, revyer og musikkscener – og en annen type folkelig «kulturopplevelser» på FFK’s og Sarpsborg 08’s hjemmekamper?

Turisme

Østfold er et lite fylke med stor mangfoldighet, både når det gjelder natur, historie, attraksjoner, aktiviteter og arrangement.

Vi har Oslofjordens fineste skjærgård med over 100 badestrender, 900 øyer, kyststier og Pilegrimsled. I stor kontrast til kysten finner du vakre Indre Østfold med innsjøer turstier og fine naturopplevelser.

I historiske Østfold har det vært bosetning helt siden isen krøp tilbake og gjorde området levelig for mennesker. Hellerstiningsfelt, herregårder, kjente festninger som Gamlebyen i Fredrikstad og Fredriksten Festning i Halden er godt besøkte turistmagneter. Østfoldmuseene har avdelinger spredd i hele fylket, og de formidler vår spennende historie sammen med våre dyktige guider.

Østfold er et populært feriemål for barnefamilier, og aktivitetene er mange, både ute og inne. Utendørs kan nevnes Klatring på Grensen, Kjerringåsen skisenter, BMX banen i Råde. Innendørs aktiviteter som barna elsker er Østfoldbadet, Superland og Inspiria Science Center og Nordens største Modelljernbanesenter i Gamlebyen.

Er du på jakt etter en destinasjon til din neste konferanse eller event så tilbyr Østfold unike arenaer for konferanser og events. Dyktige leverandører sikrer deg fantastiske opplevelser. De er stolte og har ett mål for øye, dere skal dra hjem med den gode opplevelsen, både faglig og sosialt, og komme snart tilbake.

Lille Østfold er et stort matfylke, full av ferske råvarer fra sjø og land. Råvarene kan nytes både på hotellene og spisesteder.

Hva skjer kalenderen i Østfold er full av godbiter og inneholder noe for en hver smak.

Visit Østfolds nettside finner du full oversikt over alt som skjer hele året.

Vi ønsker deg velkommen til Østfold!