Tenk kort!

Kortreist mat er et kjent begrep som ble populært tidlig på 2000 tallet. Begrepet handler først og fremst om at det har en rekke mijøfordeler ved å handle kortreist, samt at det gjør forbrukere bevisste på det lokale miljøet. Det er mange matprodusenter i Østfold, og det er lett å få tak i kortreist mat som er #madeinøstfold.

Stadig flere forbrukere er opptatt av kortreist mat, men er vi Østfoldinger bevisste på å tenke kortreist når det gjelder andre ting? Hva med kortreist handel og kortreist kompetanse? Eller for ikke å snakke om kortreiste opplevelser! Østfold-ambassadør Stig har tatt med ambassadør-familien på en rekke lokale tilbud som passer for både store og små. Se filmene til Stig her, og få inspirasjon til noen steder du kan besøke for en opplevelse som er #madeinøstfold.

Handler kun lokalt

I Østfold-ambassadør Marte sin podkast «Kvinner med Tæl» kan du i episode 7 høre Nina Glomsrud Saxrud fortelle om matproduksjon i Østfold, og ikke minst høre hennes mening om svenskehandel, hun får oss til å tenke over hvor vi handler maten vår. Hør podkasten her.

Erik Unaas er Ordfører i Eidsberg og han er opptatt av å støtte lokalt næringsliv! Erik sier;

– Alt som kan kjøpes i Eidsberg kommune, og i Mysen, byen vår, kjøper jeg her!

Han forteller at en gang ble han nødt til å fylle bensin i Ski etter et møte, og det gnager fortsatt i ham:

– Men jeg tok meg i det etter fem liter, stoppet tankingen – og dro rett hjem til Mysen og fylte resten der, forteller han videre.

Erik er et unikum, og det fungerer selvsagt ikke for alle å bare handle lokalt.  Men dersom vi ønsker et lokalt tilbud av butikker, restauranter og tjenestetilbud må vi også bruke de lokale aktørene. Det bidrar til et godt vare- og tjenestetilbud til innbyggere og ikke minst skaper det lokale arbeidsplasser. #kortreisthandel.

Lokal kompetanse

Kortreist kompetanse har vi og mye av i Østfold, og det finnes flere bedrifter som er verdensledende i sin bransje. Morten Tindlund er daglig leder ved Møklergård Print Shop AS i Fredrikstad. Han forteller at de for noen år tilbake fikk havari på en av sine trykkmaskiner og en ny del måtte skaffes fra den tyske maskinleverandøren. Det var full stans på maskinen og mye stress. Da den etterlengtete maskin delen endelig kom, hadde den påskriften «Made in Fredrikstad»! Dette var snakk om et stykke ingeniørkunst, og denne kompetansen fantes altså i samme by – den var #madeinøstfold.

Et lite utvalg av noen sterke merkevarer fra Østfold.

Østfold-ambassadør Alexander har vært på besøk hos Visavi Technology i Halden, dette selskapet har utviklet verdens eneste digitale koordineringsarena (!). Da Borregaard, som er verdens mest avanserte bioraffineri og ligger i Sarpsborg, gikk ut med et globalt anbud for å anskaffe et digitalt verktøy av denne typen fant de det beste tilbudet hos Visavi Technology – i Halden. Best i verden og #madeinøstfold. Se mer fra besøket til Alexander her. Visavi er også et godt eksempel på en av de mange gründerbedriftene vi har i fylket. Østfold har svært mange nyetableringer hvert år – og de er virkelig #madeinøstfold. Østfold-ambassadør Timur har truffet noen av disse gründerne, se filmene til Timur her.

Dette var noen eksempler på kortreiste muligheter og det finnes helt sikkert mange flere! Det er ingen tvil om at Østfold har mye å by på og jeg oppfordrer alle til å være bevisst på å tenke kortreist – både når det gjelder mat, handel, kultur og ikke minst kompetanse og tjenester. Det er det lokale næringslivet og de lokale arbeidsplassene som danner grunnlaget for velferden vår!

Les mer om Østfold-ambassadør Lillan Just Larsen

#MadeInØstfold