Sentral by- og industrihistorie fortalt for alle aldre

Førstemann til mølla – også ble det et nytt besøk til Østfoldmuseene

By- og industrihistorie fortalt i den idylliske Møllebyen midt i Moss treffer både unge og barn i sin utstilling. Og et var en aktivitet som vi nesten ikke klarte å avslutte!

Sentralt i Moss finner du Møllebyen, og der ligger Moss by- og industrimuseum mellom kino, bibliotek og spisesteder

 

Østfoldmuseene har avdelinger rundt i hele fylket, og vi har avlagt et besøk på Moss by- og industrimuseum. Omgivelsene der det ligger midt i Møllebyen er en fulltreffer for å få fortalt historien til Moss. Betydningen av fossen har vært sentral, og historien til både mølla og annen industri fortelles for ulike generasjoner i utstillingen. Vi var der med barn i ulike aldre, og barna kaster seg over de delene av utstillingen som forteller historien med aktiviteter.

Det at korn må transporteres rundt i en mølle og måtene det gjøres på fikk barn og voksne erfare visuelt. Det ble nøye testet ut hvordan også baller kunne fraktes i systemet. Vi fikk også prøve sekkesklia, som opprinnelig har transportert sekker.

Møllesteinen, og presentasjonen av hvordan vannkraft har bidratt gjorde inntrykk. Det var også artig å kunne reise hjem med korn vi hadde malt selv på møller i mindre dimensjon.

Det er fascinerende å se hvordan ting vi omgir oss med i hverdagen blir laget. Her er det «hvordan lages en pappeske» som engasjerer.

 

Med aktive barn på museum blir det ikke tid til å sette seg inn i hele historien som fortelles, men installasjonene forteller mye med korte forklaringer som vi voksne rekker å få med oss. Det er moro å se fasinasjonen til barna i en «gammeldags telefonkiosk». For de minste var dette også deres første møte med en telefonkatalog, og det var stort å kunne slå opp og finne familien oppført med adresse og telefonnummer!

Noe som viste seg å engasjere Even var en filmpresentasjon om hvordan pappesker lages. Ellers må det nevnes at noen av oss nesten til enhver til befant oss i det store møllespillet. Det kom frem at barnas logiske og strategiske evner virkelig er på plass, og jeg brukte lang tid før jeg heldigvis til slutt vant over Even som ennå ikke er fylt seks år.

Museet har åpent tirsdag – fredag kl 11-15, og søndager 12 – 15. I skoleferien er åpningstiden tirsdag – søndag 11 – 16. Østfoldmuseene har flere arrangementer hver uke, les om dem her.

 

Korn ble fraktet rundt på mølla ved hjelp av ulike metoder. Kristian og Even testet grundig hvordan transporten fungerte.