fbpx

Østfold-ambassadørene er i gang!

Ambassadør-programmet er i gang: I november samlet Mulighetsriket de 12 ambassadørene til samlingshelg i Sarpsborg og Fredrikstad.

Samlingen startet opp i Sarpsborg der Morgan Pettersen fra Sarpsborg Næringsforening ga ambassadørene et innblikk i mye av det spennende som skjer i byen. Regiondirektør Roald Guldbrandsen i NHO og næringssjef Anne Wold i Østfold fylkeskommune ga de tolv en solid innføring i næringslivet og i mulighetene og utfordringene i fylket.

– De unge må bedre forstå at det er en nær sammenheng mellom verdiskapning og velferd. Et godt og sterkt næringsliv og vekst, er viktig for at samfunnet skal kunne fortsette å gi så mange og gode velferdsordninger som Norge tross alt har, sa Roald Gulbrandsen.

 

På rådhuset i Sarpsborg ble vi tatt i mot av Østfolds kanskje blideste ordfører. Han inviterte til lunsj:

– Sarpsborg skal være en kommune hvor barn og unge lykkes. Det er vi veldig opptatt av. Og vi tror at dette også er viktig for næringslivet og for å tiltrekke oss flinke folk, sa Sarpsborg-ordføreren til de 12.

Ambassadørene ble også ønsket velkommen inn til Østfolds juvel: Borregaard. Der fikk de et innblikk – fra innsiden, i verdens mest avanserte bioraffineri, med et blikk på driftssenteret. Det ble busstur rundt på dette enorme industriområdet hvor ambassadørene regelrett fulgte tømmeret. De besøkte også laboratoriet hvor man forsker på bruk av lignin, vanillin og Exilva som blir utvunnet av tømmeret.

Lørdag morgen stod de 12 tidlig opp og kastet loss – på rib til Fredrikstad, med lokalhistorikeren Trond Svandal som guide. Det ble et tankevekkende innblikk i Østfold og Nedre Glommas stolte industrihistorie, med et nær 50-talls sagbruk og teglverk fra Sannesund til Fredrikstad – virksomheter som la grunnlaget for den industrien og veksten distriktet senere har opplevd.

Her kan du se NRKs reportasje fra ribturen.

 

I Fredrikstad ble ambassadørene invitert på lunsj av ordfører Jon-Ivar Nygård. Han minnet om at prisen som Norges mest attraktive by, som byen hans fikk i 2017, er et resultat av et langsiktig og målrettet arbeid som mange har jobbet for.

– Vi i Fredrikstad har fått det til fordi alle sto sammen om dette, var ordfører Jon-Ivar Nygård budskap. Han fikk støtte av Maya Nielsen fra Visit Fredrikstad og Hvaler og Kjell Arne Græsdal fra Fredrikstad Næringsforening.

Søndag morgen fortalte Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08 og daglig leder i Dynamic, om hvordan Sarpsborg 08 hadde vokst fra nær null til å bli et vinnerlag på knappe syv år. Han ga også ambassadørene oppgaver i lagarbeid.

– En fantastisk helg med mye innhold og masse nytt å lære. Jeg gleder meg til å gyve løs på jobben med å få satt Østfold mer på kartet, sa Østfold-ambassadør Tor Jacob Solberg etter den tettpakkede helgen.

Program for samlingen finner du her