Fra Rømskog til alle verdens hjørner

Fra Rømskog til alle verdens-hjørner

– Tenk på det neste gang du skal ut å reise med fly i Norge eller utlandet; aluminiumsmastene til landingslysene og ILS-antenner på flyplassene rundt om i verden kommer høyst sannsynlig fra Østfold, sier en oppglødd Sigurd Nilsen på Normeka AS.

Bedriften i Rømskog har nemlig ILS (internasjonalt landingssystem) som ett av sine hovedprodukter. Gjennom en produksjonsavtale med sin største aksjonær og kunde Indra Navia AS, har Normeka fått  tilgang til hele 55 prosent av verdensmarkedet for antenner og aluminiumsmaster til bruk på flyplasser og værstasjoner.

– Ja, for like mye som på Gardermoen, Schipol i Nederland, Charles de Gaulle i Frankrike eller en flyplass i Kina, så er master og antenner i aluminium fra Østfold derfor sannsynligvis med på å ta deg trygt ned til ditt bestemmelsessted. Ja, både på Bali og en øy i Stillehavet – finnes også de Østfoldproduserte mastene, forteller Nilsen.

 

Mannen som har skjønt det: Daglig leder, Sigurd Nilsen vet hva det vil si å gi de ansatte den kompetansen og algoritmen de trenger for å møte morgendagens utfordringer. Foto: Erik Sandersen

Robotisering

Etter en forhistorie som mekanisk verksted grunnlagt i 1980, ble det åtte år senere etablert et eget aksjeselskap med Indra Navia AS som største eier. I dag, 30 år senere, har bedriften en omsetning på rundt 55 millioner kroner med 30 ansatte. Omsetningen har doblet seg per ansatt i løpet av de siste 15 årene! Det har vært mulig på grunn av betydelige investeringer i automatiserte prosesser (robotisering) innenfor platearbeid, maskinering og sveising. I tillegg til produkter til flyplassbruk AmpliSafe, har bedriften også utviklet AmpliForm strekkaluminium for gangbaner, trapper og rekkverk.

Normeka kan i tillegg til disse spesialområdene tilby leieproduksjon med en komplett mekanisk maskinpark med høy automasjonsgrad. Sveising og montering gjøres i egne produksjonslokaler, mens overflatebehandling utføres av en underleverandør. Det gjør Normeka til en totalleverandør på platebearbeiding, maskinering, sveising og mekanisk montering av aluminium, kunststoffer og andre metaller. Paneler for legging av fiberkabler og elskap for landingssystemet på flyplasser er i produktporteføljen.

Over 2000 flyplassprosjekter

Høsten 2017 utvidet bedriften sine lokaler og disponerer i dag 3500 kvadratmeter for produksjon i aluminium og noe stål.

– Takket være robotiseringen og egne profesjonelle fagfolk har det vært mulig å forbli konkurransedyktig. En satsing på kontinuerlig forbedring og lean siden 2007 har vært avgjørende virkemidler for å kunne levere ferdige varer til et verdensmarked. Med leveranser til over 2000 flyplassprosjekter fra Kina i øst til Canada i vest – med Rømskog som utgangspunkt – er det bare å etablere en logistikk som tar hensyn til akkurat det! Og med en prognose for antenner til 75 nye flyplassprosjekter «world wide» i 2018, burde det også være nok å gjøre en tid framover, mener en optimistisk bedriftsleder.

 

Detaljstyring: Ingenting faller til tilfeldighetene – hver eneste prosess er nøye planlagt. Foto: Erik Sandersen

Produsert og levert fra de dype skoger – i Rømskog og Østfold!

Men Normeka-folket har ingen planer om å hvile på laurbærene! Etter en første leveranse i 2012, har de nå for alvor begynte å kaste seg inn i konkurransen om å levere utstyr til bygging av landbaserte oppdrettsanlegg for fisk. Anleggene er store og det trengs for eksempel metervis med gangbaner. Aluminiumsprofiler er i motsetning til stål, både lettere og vedlikeholdsfritt, og er derfor godt egnet til bruk i krevende miljøer.

– Normeka har tilgang til 55 prosent av verdensmarkedet for antenner og aluminiumsmaster til bruk på flyplasser og værstasjoner, avslutter Sigurd Nilsen med et lite smil til alle de som ikke trodde dette var mulig å få til fra Østfold…

STARTE BEDRIFT I ØSTFOLD

LES MER OM ØSTFOLD

MØT ØSTFOLD-AMBASSADØRENE