Midtøstenforskning med base på Remmen!

Verdens øyne er ofte rettet mot Midtøsten. Rania Maktabi er førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold. Hun bruker Østfold som utgangspunkt for spennende studier om Midtøsten! 

Professor Badria Al-Awadhi (midten) er den første kvinnen i Kuwait som studerte juss. Jurist Aisha Al-Qassar (til venstre) er nyutdannet jurist og foreleser ved Kuwait International Law School. Hun holder bildet av professor Badria Al-Awadhi da hun disputerte ved University of London i 1975. Rania Maktabi (til høyre) intervjuet begge i forbindelse med boka «Gender and Careers in the Legal Academy» som utkommer senere i år. Boka er redigert av Ulrike Schultz, Gisela Shaw og Margaret Thornton, og samler historien, livet og erfaringene til verdens første generasjon jurister. Felles for alle kvinner, enten de er fra europeiske eller arabiske land, er at måtte kreve opptak til juss-studiet i sin tid, og at de måtte kjempe for å få lov å fortsette med sine studier.

Selv bruker jeg mye min tid på lys og hvordan lys oppfører seg i solceller. Når Rania legger frem om sine spennende reiser og betydningen av å forstå Midtøsten, viser forskning seg fra en ny side for meg. Dessuten ønsker hun å sette fokus på en viktig del av samfunnet i Midtøsten, faktisk hele 50 % av samfunnet, nemlig kvinner.  Det er bare så kult!

Forfatter

Tidligere i vår var Rania Maktabi medforfatter på en bok om Midtøsten, Brennpunkt Midtøsten. På presentasjonen av boken på Litteraturhuset i Oslo var 150 personer på plass. Historien viser at land og landegrenser i Midtøsten fjernes, endres og dukker opp igjen. Derimot består byene. Byene i Midtøsten er blant de eldste i verden, og de har bestått. I tusener av år. De er mye eldre enn verdensreligionene islam og kristendom.

Gjennom å beskrive de store byene i Midtøsten, dette ved å se på historien dems og de utallige lagene med politikk som ligger der vil det være lettere å forstå det som skjer i Midtøsten i dag. Etter samtalene med Rania endte det faktisk med at jeg bestilte boka. Jeg ser frem til å lese den og å forstå litt mer om hvorfor ting er som de er i Midtøsten i dag!

Innenfor forskning på internasjonal politikk er det ikke mange kvinner. En av spesialistene på politikk i Midtøsten er Rania Maktabi. En ekte østfolding! Og ikke nok med at hun er spesialist på området, hun har tillegg brukt mye av sin tid på å forstå og fremheve kvinners rolle i disse områdene!

– Man må huske 50 % av befolkningen. Kvinners rolle og kvinners rettigheter i Midtøsten må også settes på dagsorden.

Jeg kunne ikke vært mer enig.

To studenter ved Kuwait University i april 2012. De viste V-tegn da de ble spurt om hva de synes om at de, i likhet med andre kvinner i Kuwait, fikk stemmerett i 2005. Foto: Rania Maktabi

 

Rania tar turen til Midtøsten et par ganger i året for å gjøre feltarbeid. Hun snakker arabisk. Hun oppsøker kvinnebevegelser, gjennom å møte kvinnene der de er, lytte og snakke med dem har hun fått innblikk i deres hverdag. Det siste studiet de har satt i gang omhandler kvinnelige dommere i Midtøsten og Afrika. Gjennom disse håper de på å få en forståelse av kvinners rettssikkerhet i samfunnet.

Kvinners rettigheter

Rania setter fingeren på ting jeg selv jo har observert. Men kanskje ikke har tenkt over betydningen av. Hvordan kvinners status settes av straff og domsavsigelser. Videre, President Trump besøkte faktisk Saudi Arabia som det første stedet etter han ble innsatt som president.  Og hvor mye makt har egentlig de oljerike statene i Midtøsten?

Som stolt østfolding må jeg jo også spørre Rania hvordan det er å være midtøstenforsker i Østfold. Hun trives godt, og kunne ikke tenke seg og bo noe annet sted. Selvom forskningsmiljøet innenfor Midtøsten ikke er så stort i Østfold, er det kort vei til kollegaer i Oslo. Hun benytter også sjansen til invitere dem til vakre Østfold!

Rania er ofte ute i media. Her kan du lese hennes innlegg i Aftenposten Viten fra mars i år hvor hun presenterer det faktum at kvinnene i Kuwait ikke fikk stemmerett før i 2005! https://www.aftenposten.no/viten/i/m6yPV4/Islamister-som-motvillige-feminister