Velkommen til festival i Nord-Europas best bevarte festningsby!

Min oppgave som Østfold ambassadør vil jeg si er å belyse alle de flotte arrangementene vi har her i fylket vårt. Selv har jeg fått en forkjærlighet for Gamlebyen og alt den tilbyr. Dette er ett sted med sjel, det kan jeg love dere.

Jeg mener jo selv dette er Fredrikstads hjerte og ett sted jeg syns alle bør ta turen innom. De har søte sjarmerende restauranter , barer og nisje butikker. Samt også Østfold største festival som går av stabelen 26 til 28. juli.

Månefestivalen er rett og slett verdens beste månefestival. I tillegg til det, er det Østfolds største musikk- og kulturfestival, festivalen har holdt det gående siden 2001.

Musikalsk spenner det seg fra støyete rock, kvalitets pop, utforskende jazz og hiphop, og sammen med en rekke andre kunstneriske utrykk på festivalområdet, blir helheten en uforglemmelig opplevelse.

Pluss at Østfold-ambassadør Emilie Berg Slangsvold har organisert en egen scene med bare ØSTFOLD MUSIKK! Les om alle Østfold-band som stiller.

Fun Facts:

 • Månefestivalen ble etablert i 2001 av Månen Musikkselskab, en rockeklubb  i Fredrikstad.
 • På grunn av langt flere besøkende enn man kunne drømme om første året, tømte Jimmy alle bensinstasjoner i distriktet for mat i 2001.
 • Månefestivalen hadde de første årene verdens tyngste scene, bygget av skrapjern fra Værste. Skrot og skrap var også utgangspunkt for dekor til festivalen
 • Festivalen hadde en egen Månerakett i bygget av en gammel turbin og det ble brukt mye tid på å redde måkeunger som falt ned fra redene på taket på de gamle verftshallene.
 • Festivalen flyttet til Gamlebyen da byggingen av nye Fredrikstad Stadion startet på Værste i 2005.
 • Siden 2006 er festivalen arrangert i Gamlebyen i Fredrikstad. Gamlebyen er Nord-Europas best bevarte festningsby og en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.
 • Siden starten har festivalen vært opptatt av å ha en tydelig miljøprofil og var med på Festivalfyrtårn prosjektet i 2004, et pilotprosjekt for miljøsertifisering av festivaler og store arrangementer.
 • Festivalen har et gartneri på ca 500m2 til disposisjon for egen produksjon. Her dyrkes blomstene som skal pynte opp Gamlebyen under festivalen, men også urter og grønnsaker som skal bidra til å forsyne festivalens ulike kjøkken. Alt dyrkes etter økologiske prinsipper.
 • Under festivalen blir torget i Gamlebyen som forvandlet, her møter publikum en livlig og sydende festivalstemning med markedsboder, økologisk mat, frivillige organisasjoner og en egen torgscene med forskjellig underholdning. Aktivitetene på torget er en del av festivalens gratis tilbud og er dermed tilgjengelig for alle besøkende.
 • Festivalen kjennetegnes av et bankende rockehjerte med stor plass til andre sjangre. Varierte, modige musikkvalg med nye og etablerte artister – norske og internasjonale.
 • Siden 2012 Gamlebyen Festivaldrift AS ansvarlig for gjennomføring av festivalen. Selskapet har et ideelt formål og gir ikke utbytte.