Brono: Lysgudene fra Østfold!

Østfoldinger fra bedriften Brono i Fredrikstad har skapt en ny belysningsløsning som tar sikte på å revolusjonere studiobelysning ved å gi fotografer mer kontroll og muligheter. Produktet de har skapt er i utgangspunktet en stor aluminiumsramme som inneholder 12 speil.

Høres kanskje enkelt ut, men fotografi bransjen hadde ikke sett lignende lysformere før. Vi alle kjenner godt til softbokser, paraplyer eller reflektorer, men Brono vil transformere hvordan fotografer jobber med lys.

Revolusjon i fotografi

Så hva skal til for å skape revolusjon i fotoverden?

Først så må noen se behovet for produktet, og det merket Svein Utgård, da han i sin 30 års lange karriere ofte brukte knuste speil for å belyse motivene han fotograferte. Videre så trenger man dyktige designere, og på denne fronten var Snø designstudio i Fredrikstad involvert. Så trenger man også noen som kan ta av seg den strategiske delen, og her kom Nils Petter Hauge til unnsetning. Til slutt må man ta en sjanse, satse alt og kanskje finne hjelp fra private investorer eller støtte fra ulike støtteordninger. En stund seinere sitter man med en prototype, og snart er man klar til å selge de første produktene…

Jeg tok en prat med Nils Petter Hauge for å finne ut mer. Han gikk av fra en trygg jobb som internrevisor, solgte hytta for finansiere prosjektet og satset alt på Brono.

«Produktet består av en ramme i aluminium, på dette sitter en kompositt bakvegg med 12 armer med stålkuler festet på tuppene. På kulene monterer vi speilene som har små magneter på baksiden. Dette gjør at speilene kan beveges fritt i alle retninger. Vi har patentert løsningen og sikret rettighetene til både løsningen og navnet Brono. Som forøvrig betyr dagslysets gud i norrøn mytologi. Vi var veldig bevisst på at bedriften skulle ha et norrønt navn.» – sier Hauge.

Fotografi handler om lys, men fotografer eier ofte overdimensjonerte lyskilder og må bruke teip, ark, eller andre hjemmelagde løsninger for å begrense hvor lyset treffer. Brono løser dette problemet ved å gi fotografer kontroll over lyssettinger. Speilrammen transformerer en lyskilde til 12 mindre kilder. Speilene kan også kombineres med filtre, dagslys, blitz, vanlig lamper eller laser og kun kreativitet er begrensningen.

Det har vært mye innovasjon innen fotografi de siste årene. Vi gikk fra analog til digital på veldig kort tid og framtiden ser spennende ut. Kameraer, programvarer, lamper, nesten alle har blitt skapt på nytt de siste 10 årene. Men det er et område innen foto hvor det ikke skjedde så mye og det er ved produksjon av lysformere, som har stått stille en stund. Det dukket opp mange praktiske løsninger for små blitzer. Studiolamper derimot har i evigheter brukt softbokser, paraplyer og reflektorer i forskjellige formater til å styre lyset. Det er derfor denne løsningen fra Brono er så viktig.

Brono var skapt i Østfold

Det er langt flere fotografer i Oslo enn i Østfold, Svein Utgård var en av disse. Han så etter et designmiljø for å få satt sin Brono ide ut i livet. Han endte opp hos Blender Collective, hvor han møtte Snø Designstudio. Resten av Brono teamet fant han også i Østfold. Hauge som bodde i Østfold fra før har trua på regionen. I Østfold så finnes det en langsiktig plan for å skape 6000 arbeidsplasser. Og Hauge vil være med på reisen. Han har planer om å skape 50 arbeidsplasser, noe han er på vei til å oppnå. Hans mantra er å dele kunnskap og bygge opp regionen sammen med andre fagmiljøer som det er store muligheter for i Østfold.

Tar Norge først, så verden etterpå

I dag er Brono produktene distribuert i Norge av Foto.no innenfor fotografi og ProStage som leverer varene til sceneproduksjoner. Man kan også bruke speilløsningen på scene og i filmproduksjoner. Foreløpig er Brono teamet mest fokusert på å nå ut med budskapet sitt til både profesjonelle og hobby fotografer. Men de har langt større ambisjoner enn dette. De utvikler allerede en motorisert løsning som lar brukeren styre hvert speil fra mobilen, som vil revolusjonere scenebelysning. Brono ser også på muligheter til å skape en mer portabel løsning.

Brono har tatt på seg en vanskelig oppgave for å endre hvordan fotografer jobber med lys. Mange er skeptiske når de først ser produktet, løsningen er ikke liten, og fotografer tror ofte den har begrenset bruk. Ved første øyekast er det også mange som konstaterer at Brono kun egner seg til produktfotografering. Men etter å ha prøvd speilrammen selv, skjer det noe magisk. De får et glimt i øyet og begynner til å ramse opp alt de kan bruke speilene til. Det er mange store navn som allerede blitt forelsker i Brono, og sakte men sikkert kommer de til å ta sin den av markedet.

«Vi tar Norge først, så verden etterpå» avslutter Hauge.

Les mer om Østfold-ambassadør Marta

STARTE BEDRIFT I ØSTFOLD

LES MER OM ØSTFOLD

ØSTFOLD-AMBASSADØRENE[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]