Verdens første hjemmerobot – fra Moss!

De bygger verdens første kompetente humanoide robot i Moss, som skal lanseres på en robotikkonferanse i Madrid i oktober. Prosjekt ”Eve” blir en robot som skal hjelpe familien med hverdagslige ting som å lage middag, vaske gulvet, rydde og å ta ut av oppvaskmaskinen!

Halodi lager humanoide roboter til hjemmebruk, fra Moss i Østfold – til hele verden, snart… Foto: Erik Sandersen.

Hos Halodi robotics på Solgård skog jobbes det under høytrykk. Svært kloke hoder, norske som utenlandske håndplukkede teknologer, setter nå sammen bit for bit, det som skal revolusjonere hjemmemarkedet, like mye som PC`en har gjort. Nemlig hjemmeroboten!

Hjemmeroboten

Ja, fem til ti år fram i tid er målet å produsere en robot som kan utføre menneskelige handlinger. Med funksjoner som kan avlaste oss med å løse praktiske gjøremål i hjemmet, for eksempel mens vi er på jobb eller på fritidsaktiviteter.

– Elektromotorer med masse tannhjul med høyt presisjonsnivå er veldig dyre og til nå sentrale for å få en robot til å utføre visse funksjoner. Vi har nå klart å utvikle en elektromotor uten alle disse tannhjulene og som er tre ganger sterkere og rimeligere enn eksisterende teknologi. Det gir oss en plattform med gode designmuligheter som også er kosteffektiv, forklarer Stein Erik Maurice, som sier at Halodis mål er å bygge ti like hjemmeroboter inneværende år.

Foto: Erik Sandersen.

Prototypene blir i utgangspunktet håndlagde i eget verksted med deler som er maskinert i Kina. – Men målet er å utvikle og bygge en ”sveitsisk  klokke”, ikke et vanlig veggur, som skal kunne operere trygt sammen med mennesker. Det blir en humanoid robot i full størrelse fullt utrustet med syn, armer, hender, hofter og ankler som gjør den egnet til mange bruksområder. Som sagt for hjemmene, men også i industri og helsesektoren på områder som i dag ikke er konstnadseffektive, fortsetter Maurice.

I Norge er det så langt ingen sterke robotmiljøer og neste skritt for Halodi blir  i løpet av 2018 å bringe roboten til forskningsmiljøer i utlandet for programmering på et lavt nivå. Målet er å ha få ferdig to roboter, som kan bevege seg rundt blant mennesker på den omtalte konferansen i Madrid – i oktober.

Industriroboter

Foto: Erik Sandersen.

De robotene som de fleste av oss har sett stå å jobbe i næringslivet, for eksempel i bil- og papirindustrien,  er programmert til å plukke, sortere eller flytte ting. Innenfor et avskjermet område uten menneskelig aktivitet. Dette er avansert og veldig kostbar utrustning, som har eksistert i mer enn 50 år. Halodis robot derimot, vil bli nært opp til mennesket i funksjoner og skal kunne operere trygt og fritt blant oss i dagliglivet og masseprodusert vil roboten ha et prisnivå en vanlig husholdning kan leve med.

Etter at Halodi har fått prøvet ut sin versjon i forskermiljøene, vil de i 2019 bli plassert ut i industrien for å se hvordan den blant annet løser sorteringsjobber. Et  viktig steg i den videre utviklingen, fordi her er et enormt potensiale til å erstatte samlebåndsjobber som det snart ikke lenger finnes mennesker til å utføre.

I 2020 er planen å starte masseproduksjon, mest sannsynlig i Kina. På roboten vil det nok stå designet i Norge, men altså, naturlig nok, produsert i et annen del av verden.

Hvorfor Moss og Østfold i dag, Stein Erik Maurice?

– Det hele startet i en låve på gründerens gård i Rygge og nå er vi i Moss. Vi rekrutterer folk fra hele verden og med tiden vil vi sikkert også få avdelinger nær brukermarkedene og produksjonsstedet. Det er ingen parallelle robot-prosjekter på gang, så mulighetene for å lansere hjemmeroboten til rett tid, burde være gode, avslutter Stein Erik Maurice, COO, hos Halodi Robotics.

Les mer om Halodi Robotics

STARTE BEDRIFT I ØSTFOLD

LES MER OM ØSTFOLD

MØT ØSTFOLD-AMBASSADØRENE