Gründerdrømmen

Mange drømmer om dette å jobbe for seg selv, bestemme arbeidstiden selv og ikke minst bare det å bli en gründer. For mange er defenisjonen på å være gründer: Du kan ta ferie når du vil, henge på kontorfellesskap og snakke om hvor travel man er, tjene masse penger, stå opp sent hver dag og bare jobbe hjemmefra når du vil. Men jeg mener jo at denne teorien og hypen skaper et feilaktig bilde av hvem som er gründere og hvordan de lykkes.

Tekst: Maria Sand

Sånn jeg ser det dirrer hele Norge for tiden, og det som en gang var de store gründere som jeg så opp til , hvordan de jobbet seg opp fra ingen ting og nå sitter på toppen, ikke helt er relateten i dagens samfunn. Når jeg vokste opp fortalte alltid min pappa meg at jeg kunne oppnå hva jeg ville så lenge jeg jobbet hardt og målbevisst og denne teorien holder jeg forsatt fast ved. Jeg har også vært utrolig heldig og har hatt mine foreldre som de beste støttespilleren hele veien. Jeg har også lært at om du skal jobbe for deg selv må du legge bort fritid og ferier for en stund og du skal jobbe hardt for hver krone du tjener.

«Hva er det du trenger for å starte en virksomhet? Tre enkle ting: Kjenn produktet ditt bedre enn alle andre, kjenn kunden din, og ha en brennende lidenskap for å lykkes» – Dave Thomas

Maria Sand, i arbeid

Videre i dagens samfunn får jeg litt bakoversveis når jeg hører «Lise» på 13 år fortelle om fremtidsplaner ; Jeg ønsker og være med på x on the Beach slik at jeg får mange følgere på sosiale medier, videre derifra skal jeg starte ett AS og tjene masse penger slik som de andre reality kjendisene i Norge i dag. Da kan jeg bare få masse gratis produkter og leve livet imens jeg tjener masse penger. Dette tror jeg IKKE helt er relateten og de fleste mener jeg da vil få seg ett kraftig slag i magen rett og slett. For dette er ikke hverdagen folkens. Dette må vi rett og slett lære oss en gang for alle. Om ting hadde vært så enkelt hadde vel flere gjort det? Jeg personlig er veldig glad for at ikke alle tør og har mot nok til å gjøre det, for dette gjør det faktisk bare mye enklere for oss som tør. 

Jeg mener at vi fokuserer for mye på produktet, eller luksuslivet, til personen bak produktet, ikke på de utallige arbeidstimene som var lagt ned, eller helsen som hadde sviktet og hvem skal egentlig ta ansvar og fortelle hvordan det egentlig foregår ? 

Det er in å bli gründer bare for å være gründer: Selge leiligheten sin og være fattig, men igjen ingen skal vite at du er fattig ? for det flaut ? Er du grunder er du rik. Dette har jeg kjent på selv veldig mange ganger, jeg kjenner presset og dette med å opprettholde en riktig fasade. 

Vi skal gå på de kule festene og snakke om hvor travel man er. Det er ikke noe galt i det i utgangspunktet, men fallgruven blir jo veldig stor ? Og det er ikke flaut og mislykkes, for du har ihvertfall prøvd, og mislykkes man vil man sitte igjen med verdifull erfaring som kan hjelpe å lande en god jobb i næringslivet. 

Jeg tror at noe av det mest spennende er at nesten ingen av de jeg har snakket med eller meg selv hadde planer om å bli gründer. Jeg tror ikke man kan starte opp noe fordi du skal bli «rik» jeg tror man må starte opp noe og drive det av en helt annen grunn enn penger. 

Jeg kan kun snakke for meg selv, men jeg kunne fort bli rastløst, irritert over hvordan ting ble gjort, dårlige løsninger, systemer jeg ikke syns fungerte eller bare det å jobbe for noen andres suksess. Jeg tenkte ofte på dette med å skape noe jeg kunne være stolt av og noe som var mitt? Jeg beundret alltid «sjefen» min og hva denne personen hadde klart å få til , Jeg satt med en ide som bransjen trengte og jeg tenkte det var plass til meg der ute også. Så nå startet jeg noe eget. 

Jeg har jo vært igjennom en rekke forskjellige faser i livet som har gjort at jeg har endt opp her jeg er i dag, både opp og nedturer. Jeg kan med hånden på hjerte si at det ikke har vært lett til tider, og ofte har jeg hatt lyst til å kaste inn hånkle. Men en ting jeg kan love dere at alle disse timene, tårene og sinnet er hvert det i dag. 

Mine 5 beste tips til deg som ønsker å starte for deg selv vil være : 

1. Driv med noe du elsker. Antallet timer som trengs for å få en egen bedrift opp på beina så du kan leve av det, tror jeg nesten er umulig om du ikke har det litt morsomt underveis. Alle timene du legger ned, natt som dag kommer til å være dårlig betalt , eller kanskje ikke betalt i det hele tatt. Jeg elsker Oprah Winfre, så vi følger rådet hennes her : «Du vet at suksess er nært forestående om du har en jobb du gladelig ville har gjort selv om du ikke fikk lønn.» – Oprah Winfrey.
2. Undersøk om det er et marked for ditt produkt eller tjeneste, det hjelper lite om du driver med noe du elsker om ingen andre er interessert i det.
3. Sett av nok penger til skatt og moms fra dag 1. Den sikreste veien til konkurs og dårlig nattesøvn, er å ikke ha pengene på konto når skattemyndighetene skal ha sitt.
4. Venner og familie er ikke nødvendigvis de beste rådgiverne eller forretningspartnerne…
5. Se muligheter ikke hindringer. Å starte noe eget er aldri lett. Kjenner du etter (eller lytter til andre), finner du garantert tusen grunner til at ting kan gå galt, eller hvorfor du burde ha drevet med noe helt annet. 

Å stadig gå og gnage mentalt på disse hindringene hjelder deg dessverre ikke fremover. For å komme deg videre, må du klare å ha skylapper, og rette alt fokuset mot muligheter og det du faktisk kan gjøre noe med. 

«Det finnes to typer mennesker som kommer til å fortelle deg at du ikke kan utgjøre en forskjell i verden: De som er for redde til å prøve, og de som er redde for at du skal klare det.» – Ray Goforth 

Jeg vil avlutte med det beste tipset av de alle, og det fra selveste Walt Disney : «Den beste måten å starte noe er å slutte å snakke, og starte å gjøre noe». -Walt Disney