Prekæs i Fredrikstad 27. juni!

Glommafestivalen er den tiden av året hvor Fredrikstad by blir snudd opp ned. Dette året ser ikke ut til å være et unntak. Det er fullspekket program med folkekjære artister, pappbåtseilas, dødsere og ælveduell. Samt at hele sentrum blir fylt til randen av både mennesker og ting å ta med seg.

På Damskipsbrygga i Fredrikstad omgjøres parkeringsplassen til et stort teltområde med scene som rommer rundt 1000 tilskuere. I tillegg popper det opp nærmere 50 utsalgsboder på byens torv og langs bryggepromenaden. Ved Gangbrua rigges det opp et stupetårn der proffesjonelle ”dødsere” hiver seg ut for å akrobatisk plaske ned i Glomma. Det spektakulære showet trekker tusenvis av skuelystne til sentrum.

Glommafestivalen skal være en folkefest midt i byen. Det har vi lykkes godt med de siste årene og det skal det bli i år også lover festivalgeneral Knut R. Hansen.

Målet er at man skal kunne gå rundt i sentrum hele dagen. Familier kan besøke bodene, se på Pappbåtseilaset eller gå på barnearrangement på dagtid. Gjengen bak er opptatt av det lokale og i år skal FredrikstadUngane både gjøre Emil og Annie på brygga. Etter leggetid kan de mer voksne publikummet nyte sol og musikk på brygga. Lokale artister som Kokos, Tante Gørilds Hobbyorkester og Åges Danseband er blitt faste innslag og blandes med nasjonale artister som Claudia Scott, Greaseshow og D.D.E.

D.D.E måtte vi faktisk invitere tilbake, forteller Hansen. I fjor var det utsolgt og både de som fikk billett og de som ikke var der tryglet oss om å få trøndergutta tilbake. Vi lytter til folket, så det blir Bryggefest i år også, smiler Hansen.

Det er 29. året festivalen arrangeres og de siste årene har Glommafestivalen gått med overskudd.

Det er veldig hyggelig, sier Glommasjefen. I tillegg til godt besøk i teltet har vi tall som viser at rundt 250 000 mennesker bruker sentrum under Glommafestivalen.

Bredt program

Glommafestivalen bruker flere arenaer rundt om i byen. I år som i fjor tar festivalen i bruk Litteraturhuset Fredrikstad for intimkonsert med Henning Kvitnes trio. Det er allerede utsolgt, sier en fornøyd festivalsjef.

På Kråkerøy er det stort tivoli og på vesterelva blir det både Ælveduell og Pappbåtseilas. Fredrikstadgutten Andreas Humlekjær viser frem sitt soloprosjekt Humle, mens Fredrikstadartisten Eva Iselinn Erichsen klemmer til med en av Norges råeste sangstemmer. Det populære partybandet Kokos avslutter karrieren på Glommafestivalen med sin aller siste konsert, mens rykende ferske bandet Faulk varmer opp og slipper sin aller første singel under festivalen.

På torsdag er det bare å finne frem skinnjakka for da blir det Greaseshow med blant andre Øivind Blunk.

Her er det kort sagt noe for en hver smak. Jeg gleder meg til å se Fredrikstad sentrum syde av liv, sier en oppglødde festivalsjef.

Fullt program finner du her

Prekæs i Peace-Rich-City 27. juni!