Festivalfylket Østfold

«I am sorry, we only have one pair left in size 47»

Akkurat da kunne jeg ikke fordra festivaler.

Jeg var så vidt fylt 19 år og stod i en butikk nært Roskilde og prøvde, som mange andre tusen mennesker, å finne noe som kunne beskytte bena i gjørma som hadde lagt seg etter det enorme regnskyllet. Skoene gjorde ingen nyttet lenger. Sandalene mine var helt utelukket – de satt fast 15 cm ned i bakken ett eller annet sted i campen. Jeg tok med meg plastposer fra butikken for å kunne holde føttene tørre i de allerede ødelagte skoene. Tilbake i teltet fikk jeg øye på løsningen på problemet. Gaffateip! To plastposer på hver fot og masse gaffateip ble støvlene mine de neste timene. For på konsert, det skulle jeg. Dette var mitt første, men heldigvis ikke siste møte med en festival.

Ordet festival kommer ifølge wikipedia fra middelalderlatin og betyr slutten på fasteperioden.. Begrepet fest kommer fra latin festa som igjen er avledet fra fēstus som hadde betydningen «lykkelig», «glad». Glede og lykke er to gode grunner til å være glad i festivaler, men det finnes også flere andre gode grunner til å glede seg over et fylke med mange festivaler.

Festivalers betydning

En arrangementsturist, på for eksempel en festival, legger i gjennomsnitt igjen mer kroner til lokalsamfunnet sammenlignet med en utenlandsk hotellturist. En festival skaper aktivitet og møteplasser, som igjen gir høy bostedsattraktivitet. Festivalene skaper ikke bare møteplasser for publikum, men også for de mange frivillige som bidrar til å realisere festivalen. For utøvere, deltakere og arrangører betyr det arbeidsoppdrag og anledninger til å praktisere sitt arbeid eller utøve sin disiplin. I mitt daglige virke som kulturutvikler i Fredrikstad kommune får jeg bekreftet betydningen av kulturfestivaler ofte. Bare i Fredrikstad, som er byen jeg jobber og bor i, finnes det mer enn 13 større sjangerspesifikke festivaler innenfor kulturfeltet.

Festivaler i Østfold

Jeg bestemte meg for å finne ut hva som rører seg her i Østfold og lage en oversikt. Det ble fort klart at den jobben ville ta lenger tid enn planlagt. Kulturadministrasjonen i de ulike kommunene ble kontaktet, tildelingslister for kommunale tilskudd ble undersøkt og vår venn Google har blitt flittig benyttet. Allerede i år har festivaler som Vinterjazzfestivalen, Mozartfestivalen, Fredrikstad Sci-fi festival, Gamlebyen jazzfestival og Dokfestivalen blitt gjennomført i Fredrikstad og i Ørje og Moss har Slåbrockfestivalen og Ufest blitt gjennomført. Og mer er i vente, bare sjekk et utvalg av junifestivaler her!

Full oversikt ut året finner du her

Et utvalg av festivaler innen kultursjangeren i fylket vårt er presentert i egen måned-for-måned oversikt her på Mulighetsrikets hjemmeside. Inkludert er også noen utvalgte innslag av større lokale by- og bygdefester. Flere av festivalene arrangeres årlig, mens noen er innom fylket en gang i blant.

Det må sies at det i tillegg til festivaler finnes utallige arrangementer som blir gjennomført i Østfold årlig. Alt fra Barnas verdensdager og Kongen kommer anno 1704 i Fredrikstad, Soot Spelet gjennomføres i Ørje til Opera Østfolds spektakulære forestillinger på Fredriksten festning i Halden.

2019 er også et spesielt år ettersom VM i orientering skal gjennomføres i Østfold 12.-17. august og The Tall Ships Races besøker Fredrikstad 11.-14. juli. Skal man liste opp absolutt alt av arrangementer, og festivaler innenfor mat- og drikke, religiøse festivaler, revyer som spilles sommeren gjennom, aktivitetsdager, båt- bil-, og boligmesser, sportsløp og idrettscup`er ville denne artikkelen og oversikten vært uendelig lang. Derfor har jeg i denne omgang konsentrert meg om kulturfestivaler.

Det er ingen tvil om at det finnes noe for alle og enhver her i Østfold!

 

MER OM IRENE

STARTE BEDRIFT I ØSTFOLD

LES MER OM ØSTFOLD

ØSTFOLD-AMBASSADØRER