fbpx

En juleåpenbaring

Den 3. søndag i advent ble min familie og jeg invitert på noe så old school koselig som juletrehugst, de 7 slag og risgrøt hos Iris og Tor Jacob Solberg.

De bor på landet, på en økologisk gård i frodige Østfold med melkekuer, store vidder med langt til nabo og by, egen skog, rimfrost og 10 minusgrader som river så deilig friskt i nesen. Kort og godt; de perfekte rammene for juletrehenting i skogbrynet midt i desember.

Jeg vil tro, det var mer enn 50 personer samlet, store som små, til dette overskudds-arrangementet midt i en ellers stresset juletid, hvor alle går rundt og må nå alt for mye uten betydning.

Nå var det første året vi har vært invitert. Det av den simple grunn, at jeg kun har kjent Tor Jacob i et par måneder. Men jeg forstår hvorfor stuehusets kjøkken og 3 stuer en-suite, flott satt i stand med respekt for husets 200 års historie, var fylt med familie og venner, som fikk varmen igjen etter turen i skogen. Så ekte hjertevarme og inspirerende mennesker, med tid og overskudd til å dele og være sammen, kommer man ikke over hver dag; så det var ikke et under, at alle som hadde mulighet til å være med, var der; hos Iris og Tor Jacob.

De har selv renovert huset, som er fra 1813, med hjelp fra familie og venner. Som resten av gården har man en følelse av, at alt er gjennomtenkt, bygget og satt i stand med kjærlighet og respekt for tradisjon og historie, men for all del; en forståelse for det ansvaret vi som samfunn har for bærekraftige og nåtidige løsninger, hvor effektivitet og produksjon er buzz-ord, der preker hverdagen – også på et økologisk landbruk.

Det er ikke alle som har vært på et økologisk landbruk, men man forbinder ikke umiddelbart roboter, befruktnings-kontroll via telefon-app, varmeutvinning av melk, fôr- og melk-analyse og big data med økologi. Men Tor Jacob er en slik bonde; et moderne menneske med respekt for tradisjonene, troen på fremtidens muligheter og ikke minst fokus på de riktige verdiene; økologi er høyteknologi og viten.

Jeg, som er arkitekt, blir i det daglige bombardert med impulser og inspirasjon omkring IoTsmartcity, by-fortetting og -utvikling, infrastruktur-optimering osv. Men jeg har sjeldent følt meg så inspirert på en kald søndag ettermiddag – hvor jeg egentlig bare skulle “julehygge” med min familie og hente et juletre – som jeg gjorde da Tor Jacob fortalte om fremtidsplanene for gården sin. Neste store drøm er et solenergianlegg på taket av vognskjulet som et ledd i å gjøre hele gårdsbruket selvforsynt med energi. En off-grid gård – jeg hørte det første gang i Østfold, desember 2017.

Hvis én mann med drømmer og visjoner for gården sin, med ca. 60 melkekuer, føler og tar medansvar, for å føre landbruks-tradisjonen videre inn i en moderne tid med verdier, som kan bidra til et sunt samfunn og bærekraftig vekst, så burde vi lytte og la oss inspirere og ta det med oss i vår egen hverdag.

La oss med respekt for historien og tradisjoner bygge en fremtid, med de mulighetene og den viten vi har. Skape for oss selv, hverandre og de neste generasjonene.