Revolusjonerende ”annerledesbedrift”

Dynatec i Askim er på mange måter annerledes-bedriften. De er riktignok basis totalleverandør av produksjonsløsninger fra enkeltmaskiner til komplette linjer for industrien, men det store målet som er løsrevet fra det løpende arbeidet, er å bygge opp en virksomhet som overlever seg selv? Ja, som skal være selvgående inn i framtida – uten å være avhengig av enkeltpersoner.

For å være tro mot dette noe annerledes-målet ansatte Dynatec group i fjor 17 personer, noe som betyr en 10 prosent økning av staben! Og det etter 30 års aktivitet med base i Askim.

Vi vil sikre oss kompetanse og teknologi i eget system, som i tillegg til å løse ”mainstream-oppgaver” også fortløpende kan løse nye utfordringer. Målet er å bygge en kultur som er generisk. Det starter med at unge mennesker får utvikle evnene sine, ikke bare på master- eller doktorgradsnivå, men på områder hvor de kan bidra aktivt inn i en eller flere av de mange oppgavene vi skal løse, forteller gründer og største aksjonær, Josef Filtvedt.

Dynatec har i dag 8 lærlinger i sitt miljø samtidig som de altså stadig ansetter flere unge mennesker. ”Dynetac-laget” består i dag av ansatte fra 18 – til 65 år! Blant 170 medarbeidere befinner det seg 52 ingeniører, 3 med doktorgrad og en professor. Bedriften har også vært med på å utvikle fagretningen TIP (teknikk- og industriell produksjon) for den videregående skolen og har ofte studenter inne som tar mastergrad på aktuelle områder.

Kvalitet fremfor kvantitet og skreddersøm i alle ledd: Josef Filtvedt, mannen bak Dynatec! Foto: Erik Sandersen.

Forskningsbasert innovasjon

Dynatec har drevet med forskningsbasert innovasjon siden 1987 og syr i dag sammen komplette, effektive produksjonsanlegg ved hjelp av leverandører fra hele verden. Hvert prosjekt krever sin kompetanse og riktig sammensatt organisasjon er derfor helt avgjørende for å lykkes. Annerledes tenkende medarbeidere er derfor en ekstra ressurs og betegnelsen ”nerd” er nærmest et honnørord i Dynatec-systemet.

Mens mange i dag jobber hardt for å lykkes på egenhånd, har Askim-bedriften alltid jobbet sammen med sine leverandører for å løse oppgavene. Rundt 170 ansatte er spredt på 11 selskaper over hele landet, som jobber i nettverk. Og det er i arbeidet med å levere produksjonsløsninger at bedriftens ansatte unnfanger idéer til nye produktområder, som grunnlag for etablering av nye selskaper.

Og, våre hovedaktiviteter må en tid bidra økonomisk til å få drift i nye selskaper. Slik sikrer vi kontinuerlig utvikling, forklarer Filtvedt.

I 2016 fikk bedriften ekstern aksept for forskningsarbeidet sitt, i det Forskningsrådet ga dem årets Innovasjonspris for nettopp å ha et etablert et helt nytt forrentingsområde; verdens mest effektive måte å produsere silisium til en stadig voksende solcelleindustri. Med midler fra Forskningsrådet har Dynatec sammen med Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller, utviklet en reaktor som med redusert energi- og gassforbruk kan fremstille superrent silisium fra silangass. Ja, Dynatecs patenterte reaktor gror råstoffet silisium 60 ganger raskere enn dagens metode.

Gjør jobben: Hensikten er ikke å utkonkurrere menneskearten, men snarere tvert om – forenkle prosesser. Foto: Erik Sandersen.

To nye forretningsområder

I tillegg til fornybar energi er medisin i ferd med å bli et nytt og viktig forretningsområde for bedriften gjennom selskapet Nacamed. Basert på mange års forskning i Storbritannia, er det nå utviklet en nanosilisiumpartikkel, som er revolusjonerende i verden innen fremstilling av en ny type cellegift-medisin for behandling av kreftsykdom. Den nye partikkelen er rund i formen og transporteres lett gjennom celleveggen. Denne medisintypen løser seg opp etter 13 døgn og kommer ut som salter i urin og er dermed ikke skadelig for kroppen.

Dynatecs utvikling har ikke gått upåaktet hen i miljøene, men Josef Filtvedt sier at bedriftens filosofi er å utvikle videre, ikke selge for å sitte igjen med ”en sekk med penger”.

Langsiktighet i driften av selskapene, kontinuitet gjennom ansatte med lang fartstid og at det vi gjør skal ha nytteverdi for mange, er viktige ledetråder for oss på Dynatec, fastslår Josef Filtvedt.

En annen ting som er lett å legge merke til er at Josef Filtvedt er en mild og oppmuntrende gründer som er en venn på arbeidsplassen. Han visste selv når det var på tide å gi stafettpinnen videre og la noen andre ta seg av den daglige driften og personal. Slik at han kunne gjøre det han er best på – nemlig å finne opp nye produkter! Og det gjør han stadig…

Les mer om Dynatec i Askim

STARTE BEDRIFT I ØSTFOLD

LES MER OM ØSTFOLD

MØT ØSTFOLD-AMBASSADØRENE