– Beste jeg har gjort er å si opp jobben

Høyere lønn, økt motivasjon og en arbeidshverdag med bestekompisen er resultatet for tømrerne Kristoffer (28) og Jørn (28) fra Sarpsborg etter at de startet eget selskap: A.C Bygg AS. Men de angrer på én ting…

Tømrergutta holder ut med all slags vær! Fra venstre, Kristoffer Andreas Andresen og Jørn Erik Christiansen. Foto: Stig B. Fiksdal

– Den dagen vi bestemte oss for å satse på firmaet på fulltid var utrolig deilig. Det beste jeg har gjort er å si opp den gamle jobben, sier Jørn Erik Christiansen til latter fra makkeren Kristoffer Andreas Andresen.

Han er enig.

– Det ble en helt annen hverdag: plutselig jobber du sammen med kompisen din og er engasjert i alt som foregår i firmaet. Du får en helt annen gnist, det er lettere å stå opp om morran nå enn før, sier Andresen.

Kompisene fra Sarpsborg har kjent hverandre i 20 år, og var lærlinger hos hver sin arbeidsgiver da de opprettet selskapet A.C Bygg AS i 2014. Ideen om å starte sitt eget, kom da private forespørsler om oppdrag fra venner og kjente tårnet seg opp hos de to lærlingene.

– Vi begynte å tenke at det kanskje var nok oppdrag til at vi kunne klare oss på egenhånd, men var veldig usikre, sier de.

Skal ikke ta over verden

Det første året jobbet kompisene dobbelt: først fra klokken 7 til 15 hos sine tidligere arbeidsgivere, deretter i eget firma fra klokken 15 til 22. Sistnevnte uten lønn.

Nå tjener kompisene mer enn før, og opplever bedre flyt i hverdagen.

– Det eneste vi angrer på, er at vi ikke satset fullt på eget firma med én gang. Vår største utfordring var bekymringen for ikke å ha nok jobb. Men det har vist seg å være det minste problemet, sier Christiansen.

Hva var det vanskeligste med å starte for seg selv?

– Vi visste ingenting om det. Vi søkte på nettet, og ringte en regnskapsfører. Da fikk vi plutselig en del info, forteller tømrerduoen, som også stod overfor en annen kjent problemstilling:

– Vi manglet kapital til å opprette et AS. Heldigvis var vi heldige og fikk hjelp av bestefaren min, som kjente Jørn godt fra før ettersom vi har hengt sammen i nærmere 20 år. Han overførte 30.000, og disse betalte vi tilbake i løpet av det første året, forklarer Andresen.

Har fått en helt annen gnist ved å starte opp sammen. Fra venstre, Jørn Erik Christiansen og Kristoffer Andreas Andresen. Foto: Stig B. Fiksdal

Vi hører ofte om gründere og oppstartselskaper som har mål om å erobre verden, og mindre om de små, som utgjør majoriteten i Norge. Hva tenker dere om dette?

– Vi har ikke andre ambisjoner enn å trives i hverdagen og ha det fint. Vi har jobb nok til å ansette flere, men vi trives veldig godt slik vi har det nå. Kanskje blir vi flere i firmaet i fremtiden, men vi skal ikke ta over verden, sier tømrerne.

Tømrerkompisenes råd til andre som vil starte for seg selv:

  • Hopp ut i det og prøv! Ikke vær redd for å feile. Er du bestemt på å få det til, så får du det til.
  • Gjør all jobb bra – det er det aller viktigste.
  • Vær strukturert, det gjør det lettere å holde oversikt og kontroll.

– Det er viktig med rett vinkel. Ellers blir alt skjevt, sier Kristoffer Andreas Andresen. Mens Jørn Erik Christiansen bare ler. Foto: Stig Fiksdal.

STARTE BEDRIFT I ØSTFOLD

LES MER OM ØSTFOLD

MØT ØSTFOLD-AMBASSADØRENE