is fra Bamsrud

Bonderomantikk ble butikk

Bamsrudlåven

En frier på nabogården førte til kortreist kjærlighet. Det inspirerte også et samarbeid om lokal iskrem på Bamsrud i Mysen. Søt musikk ble til søt næring.

På Bamsrud har det vært gårdsdrift siden 1865, men svært mye har skjedd siden den gang. Siden 1997 har det vært drevet selskapslokaler parallelt med hønsehold. Ideen om å bruke bygningsmassen kreativt kom etter en familietur til Disneyland i Paris i 1994. Bestemor Ducks restaurant i en gammel låve var inspirasjonen. Det å lage god, hjemmelaget mat basert på lokale råvarer ble oppskriften. «Bestemors kokebok» har i den senere tid fått et nytt kapittel.

Hele familien bidrar

– Ideen fikk jeg av søstera mi som hadde fått seg «kortreist kjæreste» rett over skauen her. Inspirasjonen kom derfra, for nabogården drev med melk, og vi produserer egg. Da ble det is, sier Elin Klufterud, og ler hjertelig.

32-åringen forteller at det å skape noe ut av resursene som er tilgjengelige i nærområdet har vært motivasjonen. Gjerne samtidig som man kan glede andre.

– Vi hadde lyst til å utvikle det videre samtidig som vi tok vare på verdiene som foreldrene våre har skapt. Jeg er vokst opp her som den midterste av tre søsken. Søstera mi, Ida, driver gården nå, og broren min, Jens, produserer is. Jeg har ansvaret for drift av låven – og for isen, sier Elin Klufterud.

Utrolig lærerikt

Hun studerte som ung, og fikk så jobb i Oslo på en fabrikk. Da fabrikken skulle flyttes til Fredrikstad valgte hun å bli i Mysen for å finne på noe nytt.

– Vi var unge alle sammen da, vi tre søsknene, og vi hadde ikke bestemt oss helt. Men vi ville at det skulle være drift, og vi satt og drømte litt rundt kjøkkenbordet. Jeg var 24 år da jeg bestemte meg for å utvikle iskremen med egg fra gården her, og melk fra nabogården, sier Klufterud.

Det å drive for seg selv gir henne sommerfugler i magen, men man må bare hoppe ut i det, er Elins erfaring.

– Det er utrolig lærerikt, og det blir noe helt annet enn en trygg jobb. Man må holde styr på mange hatter, og foreldrene våre har vært viktige som støttespillere hele veien. Også Innovasjon Norge har hjulpet oss. Det er mange folk som har hatt tro på oss, og det er utrolig viktig, sier hun.

Kan bestemme selv

Klufterud legger ikke skjul på at det går både opp og ned når man driver på denne måten.

– De gode opplevelsene tar vi med oss når vi ser fremover, og de mindre gode opplevelsene lar vi ligge igjen i en skuff, sier hun med et smil.

Sunt bondevett tilsier at her skal det bygges sten på sten, og familien gjør det mest sjøl fra selve produksjonen til markedsføring av tilbudene.

– Vi kunne nok vært enda flinkere på den biten, men vi prøver å gjøre oss så synlige som vi klarer, sier hun.

Det store gruslagte tunet med rødmalt låve, hønsehus og bygninger er som tatt ut av «Jakten på kjærligheten» på TV2. Her er det blitt tilrettelagt for møter, kurs og selskaper på låven. Firmaer benytter fasilitetene, og det samarbeides med Restaurant Fortet på Høytorp Fort og Team Kraft om utflukter og teambuilding-opplegg for gjestene. Konfirmasjoner, bryllup og låvefester er også populært i de tre lokalene Låven, Trevet og Gamlestua, og Bamsrud kan huse inntil 100 personer over natten.

– Det å ha frihet til å bestemme selv er fint, og jeg synes det er moro å tenke kreativt og nytt, sier Elin Klufterud.

Mikromeieri i underlåven

Gårdsis med lokale råvarer er en god idé når man har 7500 frittgående høner. Isen er inspirert av italiensk Gelato, og er basert på ferske råvarer i form av melk og egg, og litt attåt. Mikromeieri i underlåven og egne oppskrifter har ført til de fire smakene jordbær, vanilje, krokan, og  kaffe & kakao. Selve krokanen lager de selv, og i jordbærisen er det jordbærsyltetøy fra Askim Frukt- og Bærpresseri.

– Vi bruker eggene som erstatning for fløte, noe som gir en fyldig god smak og en naturlig, fin gulfarge. Bærekraftig, ferskt og ekte, oppsummerer Klufterud.

De lager også eplesorbet, og det er enda en kreativ løsning som i utgangspunktet handlet om å forhindre svinn. Etter pressing av eplene på Dyre Gård i Rygge tilsettes eggehvitene som er til overs fra iskremproduksjonen. Det gir sorbeten en luftig og delikat konsistens, og familien får utnyttet hele eplet og hele egget.

Alle trenger en heiagjeng

– Oppslutningen lokalt har vært veldig god. Lokalbefolkningen heier på oss, og det er stor lokalpatriotisme. At et lokalt produsert produkt er å få på butikken i Oslo er noe som skaper stolthet, og det synes vi er moro. En heiagjeng trenger alle, sier Klufterud.

Fridager er det ikke så mange av på gården, selv om de egentlig bestemmer sånt selv.  Men når man driver for seg selv er det ikke alltid hodet vil ta fri – selv om kroppen får en pause. Da er det godt å ha flere å støtte seg på, men en familiebedrift er ikke bare idyll.

– Det å drive familiebedrift krever sitt på godt og vondt. Det går ei kule varmt, men de gangene vi har kranglet om noe, er vi raskt enige om at vi alle vil det beste for gården og bedriften vår. Så vi blir fort venner igjen, sier Klufterud og ler.